Pensioen aankopen

Het zal je niet onbekend klinken als we zeggen. Ben op tijd met het sparen voor je pensioen. Want veel Nederlanders beginnen daar te laat mee. Maar hoe zit het nu eigenlijk. Dat gaan we je op een simpele manier uitleggen en we geven je meteen wat tips mee. Zodat je vandaag al kan beginnen. Allereerst even een korte uitleg over je pensioen. Voor dit voorbeeld gaan we er wel vanuit dat je werkt. Dan bouwt je pensioen als volgt op.

Zo werkt je pensioen

Pensioen bestaat uit drie onderdelen volgens de Nederlandse wet:
• Je AOW
• Je aanvullend pensioen
• Je eigen vermogen
AOW krijg je wanneer je je AOW leeftijd bereikt, wanneer dat is. Is afhankelijk van je leeftijd. Want de AOW leeftijd is sinds kort gekoppeld aan de levensverwachting in Nederland. Dus hoe ouder we worden, hoe later je AOW uitkering begint. Reken je hier overigens niet te rijk, want AOW is niet heel veel. Als je daar je oude dag van moet betalen, dan moet het zuinig aan doen.
Je aanvullend pensioen is het pensioen dat je opbouwt via je werkgever. Hierbij is je salaris bepalend voor hoeveel je opbouwt en je kunt vaak samen met je werkgever afspreken hoeveel er afgedragen wordt. Er is hier wel een maximale opbouw. Dit om te voorkomen dat je teveel gaat vragen als je met pensioen gaat. Heb je nu een modaal salaris en werk je in je leven tot pensioen zo’n 30 jaar. Dan bouw je flink wat pensioen op. Voor je pensioen is het overigens het gunstigste om zo min mogelijk te wisselen van werkgever, want elke werkgever kan weer een ander pensioenfonds hebben. Later moet je dat weer gaan samenvoegen en 1 grote pot is makkelijker dan 10 verschillende. Ook hier wordt marge verloren, want elk fonds heeft weer kosten voor het overmaken en afsluiten.
Als laatste wordt je eigen vermogen gezien als extra aanvulling. Dus je afbetaalde huis, spaargeld, aandelen, bezit zoals kunst of zelfs cryptocurrency. Alles aan waarde, wat je kunt omzetten om van te leven wordt hiermee bedoeld. Of je het doet, is natuurlijk wel aan jouw.

Winst bij het aankopen van pensioen

Wanneer iemand met pensioen gaat, komt er veel op deze persoon af. Allerlei keuzes die je moet maken. Veel mensen moeten met hun opgebouwde pensioenpot een pensioen aankopen. Zodat maandelijks uitbetaald kan worden. Maar dat hoeft niet bij je laatste of grootste pensioenfonds. Hiermee kan je shoppen, eruit halen wat er in zit. En dat is zeker aan te bevelen, want het ene fonds of die ene verzekeraar kan je misschien wel een paar tientjes in de maand meer geven dan de andere. Dat loopt aardig op als je bijvoorbeeld 90 jaar oud wordt. Vergeet daarom niet om je pensioen goed te vergelijken. Meer informatie hierover vindt je hier op de website van pensioen vergelijken.

Nu opbouwen voor later

Je kunt nu al beginnen met investeren en sparen voor extra pensioen. Als je levensstandaard nu namelijk vrij hoog is. Bijvoorbeeld wanneer je nu al evenveel uitgeeft als wat je binnen krijgt. Dan is het verstandig om daar toch kritisch naar te kijken. Want je koopkracht gaat vaak achteruit wanneer je met pensioen gaat. Om dit op te vangen, zou je nu al maandelijks iets opzij kunnen zetten of ergens in investeren. Zodat je daar later iets mee kan gaan doen. Denk aan een bankspaarrekening of het investeren in iets waarvan de kans groot is dat het op termijn meer geld waard is. Een munten verzameling, postzegelverzameling of de juiste kunst kunnen op termijn in waarde stijgen. Zodat je het kan verzilveren, wanneer het nodig is. Ook grondstoffen zoals zilver en goud stijgen al jaren. Hier kun je dus nu van inkopen. Om ze later weer te verkopen. Let op dat hier geen garanties af te geven zijn. Het is niet zeker dat waarde stijgen. Je kunt immers niet in de toekomst kijken.