Pensioensparen rapport

Pensioen opbouwen

Je pensioen is heel belangrijk. Met het sparen voor een goed pensioen kan je niet vroeg genoeg beginnen. Op een fiscaal gunstige manier kan je pensioen sparen. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt elke maand een bedrag apart leggen voor je pensioen en dit jarenlang volhouden, maar er zijn ook andere manieren om je pensioen op te bouwen.

Je pensioen is een doorlopende uitkering die je kan ontvangen wanneer je de pensioenleeftijd hebt bereikt. In dit geval heet het pensioen het ouderdomspensioen. Ook kan je de uitkering ontvangen wanneer je arbeidsongeschikt zou raken. Dan heet het een arbeidsongeschiktheidspensioen. Wanneer je partner mocht komen te overlijden, dan ontvang je het nabestaandenpensioen.

Bestel het rapport hier

bestel nu Pensioensparen rapport

Hoe werkt het pensioenstelsel in Nederland?

In Nederland kan men uit drie verschillende bronnen pensioen ontvangen, namelijk vanuit de overheid, vanuit de werkgever of via aanvullende regelingen. Iedereen in Nederland heeft recht op een basispensioen, dat men krijgt vanuit de overheid. De hoogte van het ouderdomspensioen, ook wel AOW (AlgemeneOuderdomsWet) genoemd, wordt bepaald aan de hand van het minimumloon. Tegenwoordig werken er steeds meer zelfstandig ondernemers in Nederland. Je bent in dat geval je eigen werkgever. Wanneer je in loondienst werkt, wordt jou in veel gevallen een pensioensregeling aangeboden. Of je wel of geen pensioensregeling aangeboden krijgt, hangt af van de werkgever. Niet alle werkgevers bieden hun werknemers een pensioensregeling aan. Nu kan het voorkomen dat  de pensioensinkomsten in die mate laag zijn om goed door te kunnen leven. In dat geval kan je zelf voor een aanvullend pensioen zorgen. Zo bestaat er de lijfrenteverzekering waarin je elk jaar een bedrag kunt investeren waardoor je een vermogen opbouwt.

Pensioentekort

Wanneer je een tekort hebt aan pensioen en als is aangetoond dat het elk jaar een tekort blijft, dan is er de mogelijkheid van banksparen. Dit is simpelweg het storten van geld op een bankspaarrekening. Je hebt in dit geval twee keuzemogelijkheden. Zo kun je kiezen voor de spaarrekening  (lijfrenteverzekering) en de beleggingsrekening (lijfrentebeleggingsrecht). Wanneer je met pensioen gaat kan je ervoor kiezen om het opgebouwde pensioensgeld maandelijks uit te laten keren. Over deze inkomsten moet je inkomstenbelasting betalen.

Bestel het rapport hier

bestel nu Pensioensparen rapport

Voorwaarden pensioensparen

Uiteraard zijn er een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan als het gaat om pensioensparen. Zo mag je bijvoorbeeld het opgebouwde kapitaal alleen gebruiken als pensioenvoorziening.  Daarnaast mag er alleen geld op een bankspaarrekening worden gestort als er aangetoond kan worden dat er een tekort aan pensioen is. De tijd waarin de uitkering actief wordt mag pas ingaan wanneer de pensioenleeftijd bereikt is en moet uiterlijk 5 jaar na de pensioensleeftijd ingaan. Tot slot mag de spaarrekening niet als lening worden gebruikt.

Slim pensioensparen is niet moeilijk

De zekerheid hebben van een goed pensioen kan een heleboel geruststelling brengen en scheelt veel stress en zorgen. Je hoeft je geen zorgen te maken over geld en je kan uitkijken naar de tijd die voor je ligt. Wanneer je nog jong bent, dan kan het zijn dat je liever nog niet te veel nadenkt over de tijd na het werken. Men gaat tegenwoordig met een volle focus op in het werk en probeert nu alles eruit te halen wat erin zit. Tegelijkertijd is het goed om al vooruit te denken. Door op tijd te beginnen met sparen voor je pensioen, hoef je je geen zorgen te maken over de toekomst en kan je ook met meer rust werken.  Om je heen zie je steeds meer werknemers in een leaseauto rijden en veel werknemers gaan werken in een eigen bedrijf. Een pensioentekort komt dan ook veel vaker voor dan vroeger.

Beleggen is mogelijk

Wanneer je een pensioentekort hebt, kan je ervoor kiezen om te beleggen in fondsen die je gekozen hebt. Dit doe je via een pensioenrekening omdat je daarmee belastingvoordeel hebt. Het bedrag wat je stort mag zo hoog zijn als je zelf wilt. Ook mag je bepalen of je één keer per maand iets stort of dat je één keer per jaar geld stort. Wat je gaat opbouwen is afhankelijk van de looptijd van de rekening en het bedrag wat je per maand of per jaar zult sparen. Ook wanneer je nog geen ervaring hebt met beleggen, kan je ervoor kiezen om te gaan beleggen. Bij verschillende instanties is het mogelijk om een rekening te openen en deze instanties regelen het beleggen voor jou.

Bestel het rapport hier

bestel nu Pensioensparen rapport

Gemakkelijk een goed pensioen opbouwen

Bij het kiezen voor pensioensparen zet je jarenlang een bedrag opzij voor je pensioen. Het is mogelijk om efficiënt en eenvoudig je pensioen flink te verhogen. Zo kun je elke maand tweehonderd euro sparen en zorgen dat dit bedrag minstens verdubbelt wanneer je kiest voor beleggen. Een methode om slim te beleggen, wordt uitgelegd in dit rapport. Het rapport is verhelderend en duidelijk voor iedereen die zich meer wil verdiepen in een goed pensioen. Het geld wat je opzij legt wanneer je spaart voor je pensioen, kan je niet opnemen. Wel mag je het bedrag wat je stort, aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Hierdoor hoef je minder inkomstenbelasting te betalen. Daarnaast rekent de belastingdienst het bedrag wat je hebt opgebouwd, niet tot je eigen vermogen in box 3. Dit zorgt ervoor dat je geen vermogen rendementsheffing over je aanvullend pensioen betaalt.

Pensioenuitkeringen versoberen

In de laatste jaren versoberen pensioenuitkeringen steeds meer en meer. Verschillende pensioensfondsen en verzekeraars hebben hun uitkeringen aangepast van eindloon naar middelloon. Voor veel mensen is het daarom aantrekkelijker om zelf voor hun pensioen te sparen en hun vermogen op te bouwen. Hoe eerder je start met het sparen voor je pensioen, hoe lager de inleg zal zijn om tot jouw gewenste doelbedrag te komen op je pensioensdatum. Door op tijd een vermogen op te bouwen kun je soms zelfs eerder stoppen met werken.

Bestel het rapport hier

bestel nu Pensioensparen rapport

Iedereen kan sparen

Iedereen kan in principe sparen voor een aanvulling op zijn of haar pensioen. Dit wordt tegenwoordig steeds aantrekkelijker. Echter, een fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen is niet voor iedereen weggelegd. Het is voor jou mogelijk om te sparen voor een fiscaal vriendelijk pensioen als je jaarruimte hebt. Zo kan je namelijk in box 1 een gunstig vermogen opbouwen. Wanneer je geen fiscale ruimte hebt, kun je in box 3 vermogen opbouwen. Daarover moet je wel boven de drempel elk jaar vermogenrendementsheffing betalen.

Kortom, effectief pensioensparen kan veel voordeel bieden

Pensioensparen wordt gebruikelijker en het loont zich om je erin te verdiepen. Je kan namelijk meer geld sparen dan je in eerste instantie voor mogelijk houdt. Wie wil er nu niet meer geld overhouden dan in eerste instantie verwacht was? Het kan middels een methode waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je dit kan verwezenlijken. Vooruitdenken aan de toekomst doen niet veel jonge mensen, maar je kan er maar beter op tijd mee beginnen. Hoe eerder je op de hoogte bent van efficiënte manieren om te sparen voor je pensioen, hoe hoger jouw pensioen uiteindelijk zal worden. Twijfel daarom niet en krijg de juiste instructies via het rapport.

Bestel het rapport hier

bestel nu Pensioensparen rapport