Cryptocurrencies maken het gemakkelijker om geld over te zetten tussen twee partijen in een transactie; deze overdrachten worden vergemakkelijkt door het gebruik van openbare en privésleutels voor veiligheidsdoeleinden. Deze geldovermakingen worden uitgevoerd met minimale verwerkingskosten, waardoor gebruikers de steile kosten die de meeste banken en financiële instellingen betalen voor elektronische overboekingen kunnen vermijden .

De kern van het genie van Bitcoin is de blockchain die het gebruikt om een ​​online grootboek op te slaan van alle transacties die ooit zijn uitgevoerd met bitcoins, een datastructuur voor dit grootboek dat wordt blootgesteld aan een beperkte dreiging van hackers en dat kan worden gekopieerd alle computers met Bitcoin-software. Veel experts beschouwen deze blockchain als een belangrijk gebruik in technologieën, zoals online stemmen en crowdfunding, en grote financiële instellingen zoals JP Morgan Chase zien mogelijkheden in cryptocurrencies om de transactiekosten te verlagen door de betalingsverwerking efficiënter te maken.

Omdat cryptocurrencies virtueel zijn en geen centrale repository hebben, kan een digitaal cryptocurrency-saldo worden weggevaagd door een computercrash als er geen reservekopie van de holdings bestaat. Omdat prijzen zijn gebaseerd op vraag en aanbod, kan de snelheid waarmee een cryptocurrency kan worden ingewisseld voor een andere valuta sterk fluctueren.

Cryptocurrencies zijn niet immuun voor de dreiging van hacking. In de korte geschiedenis van Bitcoin is het bedrijf blootgesteld geweest aan meer dan 40 diefstallen, waaronder een paar die meer dan €1 miljoen waard waren. Toch kijken veel waarnemers naar cryptocurrencies als hoop dat er een valuta kan bestaan ​​die waarde behoudt, uitwisseling vergemakkelijkt, meer transporteerbaar is dan harde metalen en buiten de invloed van centrale banken en regeringen valt.

Wat is een cryptocurrency?

Een cryptocurrency is een digitale of virtuele valuta die gebruikmaakt van cryptografie voor beveiliging. Een cryptocurrency is moeilijk te vervalsen vanwege deze beveiligingsfunctie. Een bepalend kenmerk van een cryptocurrency, en misschien wel de meest innemende uitstraling, is de organische aard ervan; het wordt niet uitgegeven door een centrale autoriteit, waardoor het theoretisch immuun is voor overheidsinterferentie of manipulatie.