https://youtu.be/rw4GCjmf2_o

Beleggen brengt risico met zich mee. Hoe hoog dit risico is, verschilt per belegging. Beleggen in staatsobligaties is immers een stuk minder risicovol dan beleggen in aandelen. Deze vorm van beleggen wordt gezien als één van de meest risicovolle beleggingsvormen. Echter, met beleggen in aandelen kan dan ook een veel hoger rendement gehaald worden.

Risico beperken

De manier om het risico van beleggen toch enigszins binnen te perken te houden, is door je vermogen te spreiden over verschillende beleggingsvormen. Zo is het te overwegen om naast beleggen in aandelen een deel te beleggen in vastgoed en obligaties. Naast deze spreiding kun je ook zorgen voor spreiding binnen de verschillende beleggingsvormen. Zo kun je bijvoorbeeld je aandelenportefeuille laten bestaan uit meerdere aandelen. Hoe meer verschillende aandelen je hebt, des de lager het effect van een slecht presterend aandeel op de totale mix. Echter, een zeer gevarieerde portefeuille zal het over het algemeen niet veel beter doen dan de markt.

Een andere risicobeperkende factor is tijd. Hoe langer je beleggingshorizon, des te lager zal het risico zijn dat je verliezen zult moeten accepteren. Lagere koersen op de korte termijn zullen immers weer stijgen op de lange termijn.

Accepteren van risico’s

Bij beleggen draait het om het accepteren van risico’s. Iemand die hoge rendementen wilt behalen, zal over het algemeen ook meer risico’s moeten nemen. Op korte termijn beleggen is dan ook geen verstandige keuze.